Kanapka ze śledziem korzennym białym serkiem i burakiem

Składniki:

  • 2 filety śledzia korzennego Let
  • 1 kawałek pieczywa żytniego
  • 4 plasterki upieczonego buraka
  • 2 łyżki białego serka śmietankowego
  • 3 plasterki ogórka zielonego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • kilka gałązek rukoli, kiełki
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Chleb smarujesz serkiem,, układasz plasterki buraka, na nie układasz śledzie, jajka, rukolę  i doprawiasz czarnym pieprzem.

0 Komentarzy

Bułka maślana ze śledziem solonym sałatką z selera i musztardą

Składniki:

  • 1 fileta śledzia solonego
  • 1 podłużna bułka maślana
  • 1/4 korzenia selera
  • 5 cm kawałek zielonej części pora
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 3 krążki czerwonej cebul
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.

Seler kroisz w słupki jak na julienne. Tak samo postępujesz z porem. Nałóż warzywa do miski, dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Bułkę kroisz na pół, spód smarujesz musztardą, układasz dwa filety śledzia ze skórą, dodajesz sałatkę z selera, cebulę oraz koperek.

0 Komentarzy

Sznytka ze śledziem solonym i pesto bazyliowo pietruszkowym

Składniki:

  • 2 kawałki chleba żytniego
  • 2 filety śledzia solonego
  • 3 łyżki masła
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • 75 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków piniowe lub ziaren słonecznika
  • 1 cytryna
  • Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.

Pesto: garść pietruszki i garść bazylii wrzucasz do blendera. Dodajesz orzechy oraz ząbek czosnku oraz połowę oliwy. Zaczynasz miksować, jeśli będzie za gęste dolewasz oliwy aby uzyskać konsystencję luźnej pasty. Doprawiasz solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sznytki smarujesz masłem, kładziesz śledzia i odrobinę pesto.

0 Komentarzy

Tost ze śledziem pieczonym i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 2 podwójne filety lub 4 pojedyncze solone
  • 2 kawałki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1 avocado
  • 4 pomidorki koktajlowych świeżych (opcjonalnie pieczonych lub grillowanych)
  • 1 suszone chilli

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz  Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, układasz śledzie na papierze do pieczeni i pieczesz z funkcją góra dół do momentu kiedy chwycą ładny kolor. Trwa to około 45 minut do godziny maksymalnie. W tym samym czasie możesz również upiec pomidorki wcześniej przecinając je na pół 

Na patelni rozgrzewasz olej smażysz dwa jaja sadzone. Obierasz ze skórki avocado, pozbywasz się pestki i rozdrabniasz widelcem.

Na osobnej patelni podpiekasz chleb tostowy, jak już będą zrumienione, nakładasz avocado, następnie śledzia, jajko, pomidorki oraz chilli.

0 Komentarzy

Grillowane pieczywo ze śledziem korzennym, kozim serem, figami

Składniki:

  • 2 filety śledzia korzennego LET
  • 2 skibki chleba pszennego
  • 1 opakowanie serka śmietankowego ( starczy na kolejne kanapki)
  • 2 figi
  • 2 cienki plastry gruszki
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej francuskiej
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Pieczywo delikatnie grilluj na patelni z jednej i drugiej strony. Posmaruj obficie serkiem śmietankowym. Figi pokrój w ćwiartki. Na serek nałóż filet śledziowy, figi, plastry gruszki, dodaj musztardę i koperek.

0 Komentarzy

Grillowana kanapka ze śledziem Karry Krryder kozim serem i szynka parmeńską

Składniki:

  • 2 filety śledzi Karry Krydder
  • 1 ciabatta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej     
  • 1 opakowanie serka koziego do smarowania
  • odrobina świeżej kolendry

Przygotowanie:

Przekrój ciabatte wzdłuż na pół, posmaruj minimalnie oliwą i grilluj dobrze od środka. Możesz to zrobić również na płaskiej patelni. Na zrumieniony kawałki posmaruj serkiem, nałóż szynkę parmeńską, śledzia i dodaj świeżej kolendry. 

0 Komentarzy

Kanapka z pastą z buraka śledziem marynowanym

Składniki:

  • 2 filety śledzia Allehande
  • 2 kawałki pieczywa żytniego
  • 1 słoik pasty z buraka i ciecierzycy ( możesz również przygotować samodzielnie )
  • 1 avocado
  • 1 łyżka kaparów ( większych )
  • 1 małe suszone chilli
  • odrobina świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Obierz awokado ze skórki, przetnij na pół, pozbądź się pestki. Pokrój awokado na plasterki. Kapary pokrój w cienkie plasterki. Na chlebie rozsmarowujesz pastę, dodajesz pokruszone chilli, na to układasz kilka plasterków awokado. Następnie kładziesz filet śledzia Allehande, kapary i odrobinę słodkiej cebulki z pudełka po śledziach.

0 Komentarzy

Kanapka ze śledziem korzennym i jajkiem

Składniki:

  • 2 filety śledzia korzennego ROD
  • 2 kawałki pieczywa z ziarnami
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • Świeży koperek i szczypiorek
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

Do garnka z gotującą wodą dodajesz dwa jajka, gotujesz 6 minut (wyciągnij jajko z lodówki na 20 minut przed gotowaniem) Następnie chłodzisz 2 minuty w zimnej wodzie. obierasz ze skorupki i kroisz w cienkie plasterki. Pieczywo posmaruj obficie pieczywo majonezem, połóż dwa krążki cebuli, na to jajko, śledzia i posyp szczypiorkiem.

0 Komentarzy

Croissant ze śledziem solonym pieczonym

Składniki:

  • 2 filety solone ( możesz zastąpić śledziem Sherry, Marineret, Let)
  • 1 croissant
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 liść sałaty rzymskiej
  • 1 plaster wędliny gotowanej
  • 3 plasterki ogórka
  • 2 plastry pomidora
  • 1 łyżka masła
  • 1 majonezu
  • odrobina koperku szczypiorku, kiełki

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz  Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, śledzie układasz na papierze do pieczenie i pieczesz ( góra dół ) do momentu kiedy chwycą ładny kolor - około 45 minut. Po tym czasie wyciągasz i studzisz. Crroisanta kroisz na pół, dół smarujesz masłem, nakładasz sałatę, ser, szynkę, śledzia, pomidora ogórka, smarujesz majonezem i dodajesz kiełki lub coś innego zielonego co masz.

0 Komentarzy