Składniki:
- 1 fileta śledzia solonego
- 1 podłużna bułka maślana
- 1/4 korzenia selera
- 5 cm kawałek zielonej części pora
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 1 3 krążki czerwonej cebul
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeży koperek
Przygotowanie:
Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.
Seler kroisz w słupki jak na julienne. Tak samo postępujesz z porem. Nałóż warzywa do miski, dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Bułkę kroisz na pół, spód smarujesz musztardą, układasz dwa filety śledzia ze skórą, dodajesz sałatkę z selera, cebulę oraz koperek.
- Śledzie solone – Salted Sild59,90 zł