Croissant ze śledziem solonym pieczonym

Składniki:

  • 2 filety solone ( możesz zastąpić śledziem Sherry, Marineret, Let)
  • 1 croissant
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 liść sałaty rzymskiej
  • 1 plaster wędliny gotowanej
  • 3 plasterki ogórka
  • 2 plastry pomidora
  • 1 łyżka masła
  • 1 majonezu
  • odrobina koperku szczypiorku, kiełki

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz  Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, śledzie układasz na papierze do pieczenie i pieczesz ( góra dół ) do momentu kiedy chwycą ładny kolor – około 45 minut. Po tym czasie wyciągasz i studzisz. Crroisanta kroisz na pół, dół smarujesz masłem, nakładasz sałatę, ser, szynkę, śledzia, pomidora ogórka, smarujesz majonezem i dodajesz kiełki lub coś innego zielonego co masz.

Dodaj komentarz

You are currently viewing Croissant ze śledziem solonym pieczonym