Składniki:
- 2 filety solone ( możesz zastąpić śledziem Sherry, Marineret, Let)
- 1 croissant
- 1 plaster żółtego sera
- 1 liść sałaty rzymskiej
- 1 plaster wędliny gotowanej
- 3 plasterki ogórka
- 2 plastry pomidora
- 1 łyżka masła
- 1 majonezu
- odrobina koperku szczypiorku, kiełki
Przygotowanie:
Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, śledzie układasz na papierze do pieczenie i pieczesz ( góra dół ) do momentu kiedy chwycą ładny kolor – około 45 minut. Po tym czasie wyciągasz i studzisz. Crroisanta kroisz na pół, dół smarujesz masłem, nakładasz sałatę, ser, szynkę, śledzia, pomidora ogórka, smarujesz majonezem i dodajesz kiełki lub coś innego zielonego co masz.
-
Śledzie solone – Salted Sild59,90 zł