Kanapka ze śledziem marynowanym i sałatką z ogórka

Składniki:

  • 2 filety śledzia Marineret
  • 2 kawałki pieczywa żytniego
  • 1 jajko
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 filet anchois
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonek cebuli
  • czarny pieprz
  • odrobina świeżego kopru, szczypiorku oraz kiełków rukoli lub innych

Przygotowanie

Ogórka przetnij wzdłuż na po pół, łyżką wyskrob środek. Następnie każdą połowę ogórka przetnij raz jeszcze wzdłuż na pół i pokrój w kostkę. Pokrojonego ogórka przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, rozdrobnione anchois, odrobinę pokrojonego szczypiorku. Wymieszaj składniki i odstaw do lodówki. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć jajko na 6 minut ( wyciągnij jajko na 20 minut przed gotowaniem)  i potem schłodź na 2 minuty w zimniej wodzie, Obierz ostrożnie i przekrój na pół.

Na pieczywo nałóż sałatkę z ogórkiem, śledzia, jajko i posyp ziołami oraz czarnym pieprzem.

Dodaj komentarz

You are currently viewing Kanapka ze śledziem marynowanym i sałatką z ogórka