Sznytka ze śledziem solonym i pesto bazyliowo pietruszkowym

Składniki:

  • 2 kawałki chleba żytniego
  • 2 filety śledzia solonego
  • 3 łyżki masła
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • 75 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków piniowe lub ziaren słonecznika
  • 1 cytryna
  • Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.

Pesto: garść pietruszki i garść bazylii wrzucasz do blendera. Dodajesz orzechy oraz ząbek czosnku oraz połowę oliwy. Zaczynasz miksować, jeśli będzie za gęste dolewasz oliwy aby uzyskać konsystencję luźnej pasty. Doprawiasz solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sznytki smarujesz masłem, kładziesz śledzia i odrobinę pesto.

Dodaj komentarz

Sznytka ze śledziem solonym i pesto bazyliowo pietruszkowym