Składniki:
- 2 kawałki chleba żytniego
- 2 filety śledzia solonego
- 3 łyżki masła
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- 75 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzeszków piniowe lub ziaren słonecznika
- 1 cytryna
- Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.
Pesto: garść pietruszki i garść bazylii wrzucasz do blendera. Dodajesz orzechy oraz ząbek czosnku oraz połowę oliwy. Zaczynasz miksować, jeśli będzie za gęste dolewasz oliwy aby uzyskać konsystencję luźnej pasty. Doprawiasz solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sznytki smarujesz masłem, kładziesz śledzia i odrobinę pesto.
-
Śledzie solone – Salted Sild59,90 zł