Tost ze śledziem pieczonym i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 2 podwójne filety lub 4 pojedyncze solone
- 2 kawałki chleba tostowego
- 2 jajka
- 1 avocado
- 4 pomidorki koktajlowych świeżych (opcjonalnie pieczonych lub grillowanych)
- 1 suszone chilli
Przygotowanie:
Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, układasz śledzie na papierze do pieczeni i pieczesz z funkcją góra dół do momentu kiedy chwycą ładny kolor. Trwa to około 45 minut do godziny maksymalnie. W tym samym czasie możesz również upiec pomidorki wcześniej przecinając je na pół
Na patelni rozgrzewasz olej smażysz dwa jaja sadzone. Obierasz ze skórki avocado, pozbywasz się pestki i rozdrabniasz widelcem.
Na osobnej patelni podpiekasz chleb tostowy, jak już będą zrumienione, nakładasz avocado, następnie śledzia, jajko, pomidorki oraz chilli.