Składniki:
-
2 filety śledzia Marineret
-
2 kawałki pieczywa żytniego
-
1 jajko
-
1/2 ogórka zielonego
-
1 filet anchois
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka posiekanej czerwonek cebuli
-
czarny pieprz
-
odrobina świeżego kopru, szczypiorku oraz kiełków rukoli lub innych
Przygotowanie:
Ogórka przetnij wzdłuż na po pół, łyżką wyskrob środek. Następnie każdą połowę ogórka przetnij raz jeszcze wzdłuż na pół i pokrój w kostkę. Pokrojonego ogórka przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, rozdrobnione anchois, odrobinę pokrojonego szczypiorku. Wymieszaj składniki i odstaw do lodówki. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć jajko na 6 minut ( wyciągnij jajko na 20 minut przed gotowaniem) i potem schłodź na 2 minuty w zimniej wodzie, Obierz ostrożnie i przekrój na pół.
Na pieczywo nałóż sałatkę z ogórkiem, śledzia, jajko i posyp ziołami oraz czarnym pieprzem.