Kanapka ze śledziem marynowanym i sałatką z ogórka

Kanapka ze śledziem marynowanym i sałatką z ogórka

Składniki:

  • 2 filety śledzia Marineret

  • 2 kawałki pieczywa żytniego

  • 1 jajko

  • 1/2 ogórka zielonego

  • 1 filet anchois

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonek cebuli

  • czarny pieprz

  • odrobina świeżego kopru, szczypiorku oraz kiełków rukoli lub innych

Przygotowanie:

Ogórka przetnij wzdłuż na po pół, łyżką wyskrob środek. Następnie każdą połowę ogórka przetnij raz jeszcze wzdłuż na pół i pokrój w kostkę. Pokrojonego ogórka przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, rozdrobnione anchois, odrobinę pokrojonego szczypiorku. Wymieszaj składniki i odstaw do lodówki. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć jajko na 6 minut ( wyciągnij jajko na 20 minut przed gotowaniem) i potem schłodź na 2 minuty w zimniej wodzie, Obierz ostrożnie i przekrój na pół.

Na pieczywo nałóż sałatkę z ogórkiem, śledzia, jajko i posyp ziołami oraz czarnym pieprzem.

Więcej artykułów