Croissant ze śledziem solonym pieczonym

Croissant ze śledziem solonym pieczonym

Składniki:

  • 2 filety solone ( możesz zastąpić śledziem Sherry, Marineret, Let)

  • 1 croissant

  • 1 plaster żółtego sera

  • 1 liść sałaty rzymskiej

  • 1 plaster wędliny gotowanej

  • 3 plasterki ogórka

  • 2 plastry pomidora

  • 1 łyżka masła

  • 1 majonezu

  • odrobina koperku szczypiorku, kiełki

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, śledzie układasz na papierze do pieczenie i pieczesz ( góra dół ) do momentu kiedy chwycą ładny kolor – około 45 minut. Po tym czasie wyciągasz i studzisz. Crroisanta kroisz na pół, dół smarujesz masłem, nakładasz sałatę, ser, szynkę, śledzia, pomidora ogórka, smarujesz majonezem i dodajesz kiełki lub coś innego zielonego co masz.

Więcej artykułów