Składniki:
-
2 filety solone ( możesz zastąpić śledziem Sherry, Marineret, Let)
-
1 croissant
-
1 plaster żółtego sera
-
1 liść sałaty rzymskiej
-
1 plaster wędliny gotowanej
-
3 plasterki ogórka
-
2 plastry pomidora
-
1 łyżka masła
-
1 majonezu
-
odrobina koperku szczypiorku, kiełki
Przygotowanie:
Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, śledzie układasz na papierze do pieczenie i pieczesz ( góra dół ) do momentu kiedy chwycą ładny kolor – około 45 minut. Po tym czasie wyciągasz i studzisz. Crroisanta kroisz na pół, dół smarujesz masłem, nakładasz sałatę, ser, szynkę, śledzia, pomidora ogórka, smarujesz majonezem i dodajesz kiełki lub coś innego zielonego co masz.