- 3 płaty śledzia korzennego w zalewie curry – Karry Krydder Sild
- Orzechy pini 20g
- 1 Marchewka
- 1 Jabłko zielone
- Sok 20 ml z limonki, cytryny lub yuzu
- 1 ser camembert
- Liście sałat 120g
- Oliwa 30ml
- Garść mięty
- cienki szczypiorek
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Marchewkę za pomocą obieraczki do julienne ścinamy w cienkie paski-julienne. Jabłko kroimy w płatki, marynujemy 10 minut w soku z limonki, cytryny lub yuzu. Ser camembert grillujemy. Śledzie układamy na liściach uprzednio wymieszanych z pesto emulsją miętową. Kładziemy śledzie, julienne z marchewki, płatki jabłka i tuż przed podaniem dodajemy pokrojony rozpływający się ser camembert. Całość dekorujemy mini szczypiorkiem i posypujemy orzechami pini + otarta skórka z cytryny.