Bułka maślana ze śledziem solonym sałatką z selera i musztardą

Bułka maślana ze śledziem solonym sałatką z selera i musztardą

Składniki:

  • 1 fileta śledzia solonego

  • 1 podłużna bułka maślana

  • 1/4 korzenia selera

  • 5 cm kawałek zielonej części pora

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej

  • 1 3 krążki czerwonej cebul

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • świeży koperek

Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.

Seler kroisz w słupki jak na julienne. Tak samo postępujesz z porem. Nałóż warzywa do miski, dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Bułkę kroisz na pół, spód smarujesz musztardą, układasz dwa filety śledzia ze skórą, dodajesz sałatkę z selera, cebulę oraz koperek.

Więcej artykułów