Składniki:
-
1 fileta śledzia solonego
-
1 podłużna bułka maślana
-
1/4 korzenia selera
-
5 cm kawałek zielonej części pora
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
-
1 3 krążki czerwonej cebul
-
2 łyżki soku z cytryny
-
świeży koperek
Przygotowanie:
Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.
Seler kroisz w słupki jak na julienne. Tak samo postępujesz z porem. Nałóż warzywa do miski, dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Bułkę kroisz na pół, spód smarujesz musztardą, układasz dwa filety śledzia ze skórą, dodajesz sałatkę z selera, cebulę oraz koperek.