Niemieckie śledzie z Bremerhaven
Produkowane w Niemczech z dostawą na terenie całego kraju.
Kup teraz
Oryginalne duńskie śledzie
Produkowane na Bornholmie z dostawą na terenie całego kraju.
Kup teraz
Oryginalne duńskie musztardy
Produkowane na Bornholmie z dostawą na terenie całego kraju.
Kup teraz
Previous
Next

Produkty polecane dla Ciebie

ŚLEDZIE Z BORNHOLMU
Najlepsze śledzie w mieście
SPRAWDŹ
DELIKATESY Z BORNHOLMU
Najlepsze delikatesy w mieście
SPRAWDŹ
ŚLEDZIE Z BORNHOLMU
Najlepsze śledzie w mieście
SPRAWDŹ
Previous
Next

Co musisz wiedzieć przed zamówieniem?

Zamówienia dostarczamy na terenie całej Polski. Sprawdź, co oferujemy w naszym sklepie.

Mamy sporo metod płatności, a jeśli zamówisz produkty za 190 zł dostarczymy je za darmo.

Śledzie są ciągle chłodzone i przyjadą do Ciebie w czasie 4 dni od zamówienia.

Śledzie należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni od otwarcia.

Śledzie z Bornholmu – Oryginalne duńskie śledzie

Śledzie z Bornholmu – Oryginalne duńskie śledzie

ŚLEDZIE Z BORNHOLMU
Najlepsze śledzie w mieście
SPRAWDŹ
ŚLEDZIE Z BORNHOLMU
Najlepsze śledzie w mieście
SPRAWDŹ
ŚLEDZIE Z BORNHOLMU
Najlepsze śledzie w mieście
SPRAWDŹ
Previous
Next

Śledzie niemieckie z Bremerhaven – sprawdź nowe smaki

Śledzie niemieckie z Bremerhaven – sprawdź nowe smaki

Śledzie w oleju
Śledzie niemieckie z Bremerhaven
SPRAWDŹ
Śledzie podwędzane w oleju
Śledzie niemieckie z Bremerhaven
SPRAWDŹ
Śledzie niemieckie z Bremerhaven
Rollmopsy
SPRAWDŹ
Previous
Next

Musztardy z Bornholmu – Oryginalne duńskie musztardy

Musztardy z Bornholmu – Oryginalne duńskie musztardy

MUSZTARDY Z BORNHOLMU
Najlepsze musztardy w mieście
SPRAWDŹ
MUSZTARDY Z BORNHOLMU
Najlepsze musztardy w mieście
SPRAWDŹ
MUSZTARDY Z BORNHOLMU
Najlepsze musztardy w mieście
SPRAWDŹ
Previous
Next

Naturalne ketchupy i sosy pomidorowe

Naturalne ketchupy i sosy pomidorowe

KETCHUPY Z BORNHOLMU
Najlepsze ketchupy w mieście
SPRAWDŹ
KETCHUPY Z BORNHOLMU
Najlepsze ketchupy w mieście
SPRAWDŹ
Previous
Next

Klasyczne oleje rzepakowe tłoczone na zimno

Klasyczne oleje rzepakowe tłoczone na zimno

OLEJE Z BORNHOLMU
Najlepsze ketchupy w mieście
SPRAWDŹ
OLEJE Z BORNHOLMU
Najlepsze ketchupy w mieście
SPRAWDŹ
OLEJE Z BORNHOLMU
Najlepsze ketchupy w mieście
SPRAWDŹ
OLEJE Z BORNHOLMU
Najlepsze ketchupy w mieście
SPRAWDŹ
Previous
Next

Klasyczne konserwy w oleju słonecznikowym

Klasyczne konserwy w oleju słonecznikowym

KONSERWY Z BORNHOLMU
Najlepsze konserwy w mieście
SPRAWDŹ
KONSERWY Z BORNHOLMU
Najlepsze konserwy w mieście
SPRAWDŹ
KONSERWY Z BORNHOLMU
Najlepsze konserwy w mieście
SPRAWDŹ
Previous
Next

Krakersy żytnie z dodatkami przypraw

Krakersy żytnie z dodatkami przypraw

KRAKERSY Z BORNHOLMU
Najlepsze krakersy w mieście
SPRAWDŹ
KRAKERSY Z BORNHOLMU
Najlepsze krakersy w mieście
SPRAWDŹ
KRAKERSY Z BORNHOLMU
Najlepsze krakersy w mieście
SPRAWDŹ
Previous
Next

How Much Is The Fish? – Blog z przepisami

How Much Is The Fish? – Blog z przepisami

Kanapka ze śledziem marynowanym i sałatką z ogórka

Składniki:

  • 2 filety śledzia Marineret
  • 2 kawałki pieczywa żytniego
  • 1 jajko
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 filet anchois
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonek cebuli
  • czarny pieprz
  • odrobina świeżego kopru, szczypiorku oraz kiełków rukoli lub innych


Przygotowanie

Ogórka przetnij wzdłuż na po pół, łyżką wyskrob środek. Następnie każdą połowę ogórka przetnij raz jeszcze wzdłuż na pół i pokrój w kostkę. Pokrojonego ogórka przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, rozdrobnione anchois, odrobinę pokrojonego szczypiorku. Wymieszaj składniki i odstaw do lodówki. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć jajko na 6 minut ( wyciągnij jajko na 20 minut przed gotowaniem)  i potem schłodź na 2 minuty w zimniej wodzie, Obierz ostrożnie i przekrój na pół.

Na pieczywo nałóż sałatkę z ogórkiem, śledzia, jajko i posyp ziołami oraz czarnym pieprzem.

Więcej

Sznytka ze śledziem solonym i pesto bazyliowo pietruszkowym

Składniki:

  • 2 kawałki chleba żytniego
  • 2 filety śledzia solonego
  • 3 łyżki masła
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • 75 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków piniowe lub ziaren słonecznika
  • 1 cytryna
  • Sól i czarny pieprz


Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimnej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz. Filet śledziowy kroisz na 3 części. Kawałki chleba kroisz identycznej wielkości co kawałki śledzia.

Pesto: garść pietruszki i garść bazylii wrzucasz do blendera. Dodajesz orzechy oraz ząbek czosnku oraz połowę oliwy. Zaczynasz miksować, jeśli będzie za gęste dolewasz oliwy aby uzyskać konsystencję luźnej pasty. Doprawiasz solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sznytki smarujesz masłem, kładziesz śledzia i odrobinę pesto.

Więcej

Croissant ze śledziem solonym pieczonym

Składniki:

  • 2 filety solone ( możesz zastąpić śledziem Sherry, Marineret, Let)
  • 1 croissant
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 liść sałaty rzymskiej
  • 1 plaster wędliny gotowanej
  • 3 plasterki ogórka
  • 2 plastry pomidora
  • 1 łyżka masła
  • 1 majonezu
  • odrobina koperku szczypiorku, kiełki


Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz  Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, śledzie układasz na papierze do pieczenie i pieczesz ( góra dół ) do momentu kiedy chwycą ładny kolor – około 45 minut. Po tym czasie wyciągasz i studzisz. Crroisanta kroisz na pół, dół smarujesz masłem, nakładasz sałatę, ser, szynkę, śledzia, pomidora ogórka, smarujesz majonezem i dodajesz kiełki lub coś innego zielonego co masz.

Więcej

Tost ze śledziem pieczonym i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 2 podwójne filety lub 4 pojedyncze solone
  • 2 kawałki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1 avocado
  • 4 pomidorki koktajlowych świeżych (opcjonalnie pieczonych lub grillowanych)
  • 1 suszone chilli


Przygotowanie:

Śledzie moczysz w zimniej wodzie 8 h, co 2 godziny zmieniając wodę, następnie dokładnie suszysz  Rozgrzewasz piekarnik do temp 160 C, układasz śledzie na papierze do pieczeni i pieczesz z funkcją góra dół do momentu kiedy chwycą ładny kolor. Trwa to około 45 minut do godziny maksymalnie. W tym samym czasie możesz również upiec pomidorki wcześniej przecinając je na pół 

Na patelni rozgrzewasz olej smażysz dwa jaja sadzone. Obierasz ze skórki avocado, pozbywasz się pestki i rozdrabniasz widelcem.

Na osobnej patelni podpiekasz chleb tostowy, jak już będą zrumienione, nakładasz avocado, następnie śledzia, jajko, pomidorki oraz chilli.

Więcej

Nowości w Bistro na Elektoralnej

fish and chips

Nowości Bistro 13.10.2022

Czekamy na Was z super ofertą lunchową za 39 zł:

  • WOLT dostępny w godzinach od 12:00 do 19:00
  • Żur z wędzona rybą opalanym ziemniakiem i jajkiem
  • Filet z okonia morskiego z frytkami i coleslawem

Odwiedź nas w Bistro na Elektoralnej 24.

Więcej

Nowości w ofercie on-line

Ostra musztarda z płatkami chilli

Musztarda z chilli 250g

Musztarda z płatkami chilli, pieprzem Cayenne to najbardziej wyrazisty produkt z oferty Lehnsgaard. Znakomita baza marynat, świetny dodatek do mięs i pieczonych warzyw.

Więcej

Historia jakiej nie znacie

Skąd się wzięły Śledzie z Bornholmu? Z pasji, śledziowego uzależnienia, potrzeby zmiany postrzegania tej ryby w Polsce. Co tu dużo mówić, skoro trafiliście do naszego sklepu rybnego online, oznacza to, że podobnie jak my, darzycie śledzie miłością najszczerszą i poszukujecie czegoś niespotykanego pod względem smaku i jakości.

Duńskie śledzie Christianso Pigens Sild, które sprzedajemy w Polsce pod marką Śledzie z Bornholmu mają ponad 120 letnią historię. Po raz pierwszy zostały wyprodukowane na Christianso, mikroskopijnej bałtyckiej wysepce znajdującej się nieopodal Bornholmu. Zajmujące całą powierzchnię wyspy miasteczko zamieszkałe było wówczas niemal wyłącznie przez rybaków i ich rodziny. To właśnie tam powstał pierwszy przepis na czerwone śledzie korzenne, które możecie oczywiście znaleźć (i kupić) w naszym sklepie rybnym pod nazwą Rod Krydder Sild.

Nie byłoby Christianso Pigen Sild, gdyby nie wyobraźnia Maren, jednej z gospodyń zamieszkujących wyspę, która od lat marynowała śledzie w niezmieniony sposób. Świeżo złowione ryby najpierw patroszyła a następnie zalewała marynatą składającą się z m.in.: drzewa sandałowego, czarnego pieprzu, curry oraz owoców ziela angielskiego. Te ostatnie, otrzymywała w paczkach od brata, od lat żeglującego do Indii. A że dalekowschodnie przyprawy pachniały zupełnie inaczej od porastających wyspę rodzimych ziół – śledzie Maren szybko zdobyły popularność. Za sprawą korzennych przypraw były zdecydowanie bardziej intensywne, wyraziste i niespotykane w smaku.

Sto lat później, jej wnuczka przygotowując śledzie na rodzinny obiad, korzystała z tego samego przepisu. Nie mieszkała już na Christianso lecz w Svaneke, bajkowym miasteczku na Bornholmie. Do jej rodziny należała niewielka fabryczka produkująca jedne z najlepszych śledzi w Danii. Przepis na śledzie babci Maren, spisany na niewielkim skrawku papieru, jest do dziś najpilniej strzeżoną tajemnicą znajdującą się w firmowym sejfie. Wkrótce rodzinne przedsiębiorstwo, oprócz korzennych, intensywnych śledzi, zaczęło wytwarzać majonezową sałatkę duńską w z żółtym curry, słodkie, deserowe śledzie marynowane w czteroprocentowym sherry, śledzie w lekkiej zalewie octowej, z cebulą, czarnym pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi oraz kilka innych produktów, powstałych na skutek licznych prób i testów. Jednak to korzenne, czerwone śledzie, przygotowywane na podstawie przepisu Maren pozostają od ponad 120 lat wizytówką firmy.

Decyzję o sprowadzeniu pierwszej palety duńskich śledzi podjęliśmy w 2018 roku. Jak czas pokazał na tym jednym transporcie nasza przygoda z produktami Christianso Pigens Sild się nie skończyła. Wręcz przeciwnie. Konsekwentna edukacja, organizacja degustacji i eventów, dziesiątki rozmów z kucharzami, którzy przecierali szlaki w poszukiwaniu nietuzinkowych smaków wykorzystując nasze śledzie w swoich przepisach i mnóstwo pracy przyczyniły się do tego, że Śledzie z Bornholmu stopniowo zaczęły się pojawiać w najlepszych sklepach rybnych w Warszawie zdobywając serca kolejnych smakoszy i śledziożerców.

Rok później postanowiliśmy uruchomić sklep rybny online, pod adresem www.sledziezbornholmu.pl, aby umożliwić zakup śledzi duńskich każdemu, kto zapragnął odkryć zupełnie nową jakość tych szlachetnych ryb. Niespotykane dotąd na naszym rynku słodkawe śledzie w delikatnej octowej marynacie (Marineret Sild), deserowe o owocowym smaku (Sherry Sild), korzenne (Let Krydret Sild) czy niezwykle intensywne, czerwone Rod Krydder Sild rozkochały w sobie wielu naszych klientów. Udowodniły, że śledzie nie muszą być obecne wyłącznie na wigilijnych stołach lecz powinny na stałe zagościć w naszej diecie.

Śledzie z Bornholmu poławiane są w ponad 90 proc. w duńskich łowiskach znajdujących się na Morzu Północnym. Podobnie jak zdecydowana większość skandynawskich produktów rybnych dysponują certyfikatem MSC gwarantującym etyczny sposób połowu, w poszanowaniu dla lokalnych ekosystemów. Mają bardzo wysokie parametry odżywcze i smakowe oraz cudowną jędrność i strukturę mięsa. Tylko 10 proc. z nich łowionych jest w wyselekcjonowanych łowiskach Bałtyku. Nie oznacza to, że te „nasze” są gorsze, choć na pewno z uwagi na wyższą temperaturę wody i dużo niższe zasolenie są chudsze i mniejsze od pochodzących z Morza Północnego.

W naszym sklepie rybnym online poza możliwością zakupu śledzi, które są dostarczane do każdego, nawet najdalszego zakątka Polski, można znaleźć podpowiedzi dotyczące sposobów przyrządzenia śledzi zarówno smakowych jak i solonych, które uratują niejeden stół z przekąskami; przepisy na wartościowe śniadanie, pożywny obiad czy też towarzyską kolację. W każdym przepisie staramy się przekazać, że śledź jest rybą całoroczną. Intencja ta, przyświecała nam również w trakcie prac nad pierwszym e-bookie zawierającym 25 przepisów na śledzie. Chcieliśmy za jego pomocą przypomnieć o zapomnianych smakowych dobrodziejstwach drzemiących w potrawach z mleczem i ikrą, śledziach pieczonych na żywym ogniu, szubie czy rosopicie.. Pokazać, że śledź może być podany nie tylko w klasycznej postaci, do której jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce – w occie, oleju z cebulą czy też pod pierzynką. Pokazaliśmy magię dymu i wędzenia, domowy streefood, uwielbiane przez Polaków zalewy octowe.

W jednym z przedwojennych tygodników można było przeczytać: śledź jest rybą niepowszednich zalet, a jedna z nich jest to, ze nie da się go przejeść. Jesteśmy tego samego zdania i szukamy wśród Was osób, które myślą podobnie i które chcą być częścią naszej, małej rewolucji śledziowej.

Dziękujemy

Marcin Duda
Maciej Nawrocki