„Szuba” – śledź pod pierzynką

Składniki:

  • 2-3 filety śledzi solonych z Bornholmu
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 2 szalotki
  • 1 burak pieczony
  • majonez – trzy, cztery łyżki (można więcej)
  • pieprz, sól
  • mały słoik

Przygotowanie:

Śledzie solone wymocz w zimnej wodzie ok 6 godzin, co godzinę zmieniając wodę.
Ugotuj ziemniaka w łupince. Następnie ostudź.
Pokrój śledzie w kostkę wcześniej ściągając skórę.
Pokrój drobno szalotkę.
Obierz ziemniaka i pokrój w grubszą w kostkę.
Zetrzyj buraka na grubych oczkach.
Zetrzyj marchew na drobnych oczkach.

Na dole słoika ułóż śledzia, na to warstwa cebuli, potem ziemniak, na to sporo majonezu.
Na ziemniaka daj sporą warstwę majonezu, następnie buraka startego na grubych oczkach i na koniec drobno starta marchewka. Można dodać też jajko, albo więcej śledzia 🙂

Dodaj komentarz