Śledź wędzony w bułce maślanej

Składniki:

  • 6 tuszek śledzia z Bornholmu solonego (podwędzimy go domowym sposobem)
  • 1 opakowanie sianka
  • 2 bułki maślane
  • 0,5 kostki masła
  • 1 mały słoik majonezu (spróbuj zrobić sam jak masz chęć)
  • 1 jajko
  • 0,5 oliwy z oliwek
  • 1 główka polskiego czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 kiszony zielony pomidor (może być ogórek)
  • 1 słoik kimchi (do kupienia w dobrych sklepach)
  • 1 rzodkiewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 doniczka estragonu
  • 1 doniczka lubczyku
  • 1 pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Śledź solony wędzony:

Filety wrzuć do zimnej wody na 6 h. Po dwóch godzinach wymień wodę na nową, po kolejnych dwóch również powtórz czynność. Kiedy osuszysz śledzie ustaw piekarnik na 130 C, na blachę połóż pergamin, a następnie odsolone śledzie. Piecz około 30-40 minut. Obserwuj kolor, puszczą jeszcze sporo wody a ich skórka powinna mieć lekko złotawy odcień. Po tym czasie w garnku rozpal sianko, połóż na nim śledzie i przykryj pokrywką na 5 minut.

Masło z pieczonym czosnkiem:

Masło zostaw na godzinę w ciepłym pomieszczeniu. Główkę czosnku przekrój w poprzek odcinając lekko górną część. Dzięki temu, po upieczeniu łatwiej wyciśniesz słodki miąższ. Czosnek piecz godzinę, w temp 160 C. Po wyjęciu jak już ostygnie wyciśnij i dodaj do masła.

Majonez szczypiorkowy – estragonowy:

Majonez przełóż do miski. Pokrój dwa pęczki szczypiorku, dodaj garść estragonu i wszystko zmiksuj bardzo dokładnie.

Salsa z lubczyku i pietruszki:

Do blendera wlej szklankę oliwy, dodaj pokrojony lubczyk, pęczek pietruszki, szalotkę, pół ząbku czosnku, trochę soku z cytryny oraz odrobinę soli. Miksuj dosłownie kilka sekund, aby salsa nie była zbyt gładka.

Dodatki:

Ogórek pokój w plasterki pod skosem. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki o grubości 2 mm. Ukrój gruby plaster pomidora kiszonego lub innej kiszonki. Rzodkiewkę potnij na mandolinie lub bardzo cienko nożem. Nadmiar rzodkiewki włóż do wody, aby nie straciła koloru i nie zmarniała.

Jajko:

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i usmaż na niej jajko sadzone. Pamiętaj aby olej nie był zbyt gorący, gdyż dół się spali a góra nadal będzie surowa. Jajko smaż ok 7-8 minut, aż zetnie się białko. Po usmażeniu niech odpocznie minutę. Nie przyprawiaj, reszta dodatków jest już słona, żółtko ma to zrównoważyć.

Bułka:

Bułki maślanej poszukaj w dobrych piekarniach. Jeśli jej nie znajdziesz, ciabatta też będzie ok. Bułkę maślaną możesz również sam przygotować, ale nie mam już chyba serca aby Cię zachęcać 🙂 Przetnij ją na pół i podgrzej na żeliwnej patelni (jeśli ją masz). Środek musi być upieczony, aby trzymał majonez i masło.

Przygotowanie:

Spód spieczonej bułki posmaruj solidnie masłem a górną część majonezem. Na dolną połóż trzy filety i gruby plaster kiszonego pomidora, odrobinę kimchi, dwa plasterki ogórka, kilka rzodkiewek, cebuli, a następnie, bardzo delikatnie jajko. Uważaj żeby żółtko się nie rozlało. Na koniec skrop salsą i dodaj koperek.

 

Dodaj komentarz