Składniki:
- 6 tuszek śledzia z Bornholmu solonego (podwędzimy go domowym sposobem)
- 1 opakowanie sianka
- 2 bułki maślane
- 0,5 kostki masła
- 1 mały słoik majonezu (spróbuj zrobić sam jak masz chęć)
- 1 jajko
- 0,5 oliwy z oliwek
- 1 główka polskiego czosnku
- 1 zielony ogórek
- 1 kiszony zielony pomidor (może być ogórek)
- 1 słoik kimchi (do kupienia w dobrych sklepach)
- 1 rzodkiewka
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 pęczki szczypiorku
- 1 doniczka estragonu
- 1 doniczka lubczyku
- 1 pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Śledź solony wędzony:
Filety wrzuć do zimnej wody na 6 h. Po dwóch godzinach wymień wodę na nową, po kolejnych dwóch również powtórz czynność. Kiedy osuszysz śledzie ustaw piekarnik na 130 C, na blachę połóż pergamin, a następnie odsolone śledzie. Piecz około 30-40 minut. Obserwuj kolor, puszczą jeszcze sporo wody a ich skórka powinna mieć lekko złotawy odcień. Po tym czasie w garnku rozpal sianko, połóż na nim śledzie i przykryj pokrywką na 5 minut.
Masło z pieczonym czosnkiem:
Masło zostaw na godzinę w ciepłym pomieszczeniu. Główkę czosnku przekrój w poprzek odcinając lekko górną część. Dzięki temu, po upieczeniu łatwiej wyciśniesz słodki miąższ. Czosnek piecz godzinę, w temp 160 C. Po wyjęciu jak już ostygnie wyciśnij i dodaj do masła.
Majonez szczypiorkowy – estragonowy:
Majonez przełóż do miski. Pokrój dwa pęczki szczypiorku, dodaj garść estragonu i wszystko zmiksuj bardzo dokładnie.
Salsa z lubczyku i pietruszki:
Do blendera wlej szklankę oliwy, dodaj pokrojony lubczyk, pęczek pietruszki, szalotkę, pół ząbku czosnku, trochę soku z cytryny oraz odrobinę soli. Miksuj dosłownie kilka sekund, aby salsa nie była zbyt gładka.
Dodatki:
Ogórek pokój w plasterki pod skosem. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki o grubości 2 mm. Ukrój gruby plaster pomidora kiszonego lub innej kiszonki. Rzodkiewkę potnij na mandolinie lub bardzo cienko nożem. Nadmiar rzodkiewki włóż do wody, aby nie straciła koloru i nie zmarniała.
Jajko:
Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i usmaż na niej jajko sadzone. Pamiętaj aby olej nie był zbyt gorący, gdyż dół się spali a góra nadal będzie surowa. Jajko smaż ok 7-8 minut, aż zetnie się białko. Po usmażeniu niech odpocznie minutę. Nie przyprawiaj, reszta dodatków jest już słona, żółtko ma to zrównoważyć.
Bułka:
Bułki maślanej poszukaj w dobrych piekarniach. Jeśli jej nie znajdziesz, ciabatta też będzie ok. Bułkę maślaną możesz również sam przygotować, ale nie mam już chyba serca aby Cię zachęcać 🙂 Przetnij ją na pół i podgrzej na żeliwnej patelni (jeśli ją masz). Środek musi być upieczony, aby trzymał majonez i masło.
Przygotowanie:
Spód spieczonej bułki posmaruj solidnie masłem a górną część majonezem. Na dolną połóż trzy filety i gruby plaster kiszonego pomidora, odrobinę kimchi, dwa plasterki ogórka, kilka rzodkiewek, cebuli, a następnie, bardzo delikatnie jajko. Uważaj żeby żółtko się nie rozlało. Na koniec skrop salsą i dodaj koperek.

Produkt:
- Salted Sildefilet
- 54,90 zł
- Dodaj do koszyka