Śledź solony i marynowany w soku z jabłek

Składniki:

  • 2 podwójne filety śledziowe solone
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna
  • 0,5 l naturalnie mętnego soku z jabłek
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek koperku
  • 300 ml oliwy
  • pęk szczypiorku
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Śledzie:

Filety wrzuć do zimnej wody na 6 godzin. Po dwóch godzinach wymień wodę na nową, po kolejnych dwóch również powtórz czynność. Przygotuj 0,25 l soku jabłkowego i zamocz w nim śledzie. Po 12 h wymień sok na nowy i marynuj kolejne 12 godzin. Po upływie czasu wyciągnij podwójne filety, osusz je przetnij je wzdłuż na dwa kawałki i odetnij brzegi skóry, aby krawędzie były równe.

Oliwa szczypiorkowa:

Szczypiorek pokrój drobno, dodaj do oliwy i dobrze zmiksuj. Następnie wlej oliwę ze szczypiorkiem do garnka i delikatnie podgrzewaj, podobnie jak rosół przez godzinę. Następnie zdejmij z ognia, poczekaj aż ostygnie, przecedź oliwę przez gazę i przelej do pojemnika. Tak przygotowana oliwa będzie
miała intensywniejszy kolor i smak.

Podanie:

Z jabłka usuń gniazdo nasienne, przekrój na pół, a następnie utnij cienki plaster. Ułóż na talerzu, na to dwa filety śledzia i na sam koniec polej oliwą.

Dodaj komentarz