Składniki:
- 2 podwójne filety śledziowe solone
- 1 jabłko
- 1 cytryna
- 0,5 l naturalnie mętnego soku z jabłek
- 1 łyżka oleju
- kilka gałązek koperku
- 300 ml oliwy
- pęk szczypiorku
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Śledzie:
Filety wrzuć do zimnej wody na 6 godzin. Po dwóch godzinach wymień wodę na nową, po kolejnych dwóch również powtórz czynność. Przygotuj 0,25 l soku jabłkowego i zamocz w nim śledzie. Po 12 h wymień sok na nowy i marynuj kolejne 12 godzin. Po upływie czasu wyciągnij podwójne filety, osusz je przetnij je wzdłuż na dwa kawałki i odetnij brzegi skóry, aby krawędzie były równe.
Oliwa szczypiorkowa:
Szczypiorek pokrój drobno, dodaj do oliwy i dobrze zmiksuj. Następnie wlej oliwę ze szczypiorkiem do garnka i delikatnie podgrzewaj, podobnie jak rosół przez godzinę. Następnie zdejmij z ognia, poczekaj aż ostygnie, przecedź oliwę przez gazę i przelej do pojemnika. Tak przygotowana oliwa będzie
miała intensywniejszy kolor i smak.
Podanie:
Z jabłka usuń gniazdo nasienne, przekrój na pół, a następnie utnij cienki plaster. Ułóż na talerzu, na to dwa filety śledzia i na sam koniec polej oliwą.
