Składniki:
- 6 filetów śledzi solonych z Bornholmu
- woda – 2 szklanki
- ocet – 1 szklanka
- liście laurowe
- ziele angielskie – trzy ziarenka
- jałowiec – kilka ziaren
- czerwony pieprz – jedna łyżka
- zielony pieprz – jedna łyżka
- gorczyca – 1 łyżka
- cukier – trzy łyżki
- korniszony – tyle co rolmopsy
- szalotka – trzy sztuki
- wykałaczki drewniane
Przygotowanie:
Śledzie solone z Bornholmu odmocz w zimniej wodzie około 6 godzin, co godzinę zmieniając wodę
Wymieszaj wodę z octem, dodaj cukier, przyprawy, pokrojoną plasterki cebulę i zagotuj wszystko. Około 5-6 minut. Zalewę należy ostudzić.
Korniszony przetnij na wzdłuż na pół.
Filet kładziemy skórą do dołu, na każdym układamy w poprzek ogórka oraz odrobinę cebuli z zalewy. Zawijamy filet w charakterystyczny dla rolmopsów rulon i wkładamy do słoika spięty wykałaczką. Do słoika wlewamy zalewę i czekamy około 12 godzin, aż śledzie przemacerują się.
Rolmopsy jedz na raz, głośno przy tym oblizując palce 🙂

Produkt:
- Salted Sildefilet
- 54,90 zł
- Dodaj do koszyka