Rolmopsy w occie

Składniki:

  • 6 filetów śledzi solonych z Bornholmu
  • woda – 2 szklanki
  • ocet – 1 szklanka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie – trzy ziarenka
  • jałowiec – kilka ziaren
  • czerwony pieprz – jedna łyżka
  • zielony pieprz – jedna łyżka
  • gorczyca – 1 łyżka
  • cukier – trzy łyżki
  • korniszony – tyle co rolmopsy
  • szalotka – trzy sztuki
  • wykałaczki drewniane

Przygotowanie:

Śledzie solone z Bornholmu odmocz w zimniej wodzie około 6 godzin, co godzinę zmieniając wodę

Wymieszaj wodę z octem, dodaj cukier, przyprawy, pokrojoną plasterki cebulę i zagotuj wszystko. Około 5-6 minut. Zalewę należy ostudzić.

Korniszony przetnij na wzdłuż na pół.

Filet kładziemy skórą do dołu, na każdym układamy w poprzek ogórka oraz odrobinę cebuli z zalewy. Zawijamy filet w charakterystyczny dla rolmopsów rulon i wkładamy do słoika spięty wykałaczką. Do słoika wlewamy zalewę i czekamy około 12 godzin, aż śledzie przemacerują się.

Rolmopsy jedz na raz, głośno przy tym oblizując palce 🙂

Dodaj komentarz