„Szuba” – śledź pod pierzynką

Składniki: 2-3 filety śledzi solonych z Bornholmu 1 ziemniak 1 marchewka 2 szalotki 1 burak pieczony majonez - trzy, cztery łyżki (można więcej) pieprz, sól mały słoik Przygotowanie: Śledzie solone wymocz w zimnej wodzie ok 6 godzin, co godzinę zmieniając wodę. Ugotuj ziemniaka w łupince. Następnie ostudź.Pokrój śledzie w kostkę…

0 Komentarzy

Rolmopsy w occie

Składniki: 6 filetów śledzi solonych z Bornholmu woda - 2 szklanki ocet - 1 szklanka liście laurowe ziele angielskie - trzy ziarenka jałowiec - kilka ziaren czerwony pieprz - jedna łyżka zielony pieprz - jedna łyżka gorczyca - 1 łyżka cukier - trzy łyżki korniszony - tyle co rolmopsy szalotka…

0 Komentarzy

Śledź wędzony w bułce maślanej

Składniki: 6 tuszek śledzia z Bornholmu solonego (podwędzimy go domowym sposobem) 1 opakowanie sianka 2 bułki maślane 0,5 kostki masła 1 mały słoik majonezu (spróbuj zrobić sam jak masz chęć) 1 jajko 0,5 oliwy z oliwek 1 główka polskiego czosnku 1 zielony ogórek 1 kiszony zielony pomidor (może być ogórek)…

0 Komentarzy

Śledź solony i marynowany w soku z jabłek

Składniki: 2 podwójne filety śledziowe solone 1 jabłko 1 cytryna 0,5 l naturalnie mętnego soku z jabłek 1 łyżka oleju kilka gałązek koperku 300 ml oliwy pęk szczypiorku czarny pieprz Przygotowanie: Śledzie: Filety wrzuć do zimnej wody na 6 godzin. Po dwóch godzinach wymień wodę na nową, po kolejnych dwóch…

0 Komentarzy